CMK_banner_04.jpg

Laatste nieuws

'De Groene Jager' op Midzomeravond Den Ham

mzaDe stichting Midzomeravond Den Ham (MZA) organiseert op zaterdag 22 juni een kunstmarkt rondom de Brink én in de hervormde kerk aan de Brink het muziektheater 'Droom de dag', een vertolking van de sage van de Groene Jager. Ons mannenkoor levert daar ook een bijdrage aan.

Kort samengevat is deze voorstelling gebaseerd op een sage uit de 13e eeuw, wanneer Evert van Essen - de heer van kasteel Eerde - verliefd wordt op Gisela, die eigenlijk al verloofd is met Joncker Arent. Die wordt de groene jager genoemd vanwege de groene veer op zijn hoed. Door list en bedrog, moord en doodslag, lukt het Evert van Essen toch met Gisela te trouwen. Met Joncker Arent, op verkenning gestuurd door de bisschop van Utrecht, loopt het minder goed af. En door de loslippigheid van het dienstmeisje Jolanda wordt ook het lot van Gisela bezegeld. Een verhaal vol hartstocht en geweld, een verhaal over macht, verraad en onbereikbare liefde. Een verhaal à la Romeo en Julia, maar dan in Den Ham. Het einde is droevig: eeuwen later worden in de kerkers van kasteel Eerde twee geraamtes gevonden, in elkaar verstrengeld. 

Deze muzikale vertelling wordt onder de naam ‘Droom de dag’ uitgevoerd op zaterdag 22 juni in de Hervormde kerk, Brinkstraat 4 te Den Ham. Zoals deze titel al doet vermoeden is de voorstelling gelukkig positiever.

Het muziektheater staat onder de muzikale regie van componist, pianist en onze dirigent Gezinus Veldman. Hij wordt terzijde gestaan door Jeroen Ardesch op trombone. Ons mannenkoor en een flink kinderkoor, bestaande uit (klein)kinderen van onze koorleden, allebei onder leiding van Gezinus Veldman, verlenen ook hun medewerking. Hoofdrollen zijn er voor koorsolist Albert Wessels, die de rol van Joncker Arent vervult, koorlid Zweitze Hofman en Auke Koops van 't Jagt, die respectievelijk Evert en de bisschop uitbeelden, en Erika en Rianne Bosch, die Gisela en Jolande over het voetlicht brengen. Alle teksten zijn afkomstig van schrijfster en dichteres Marga Kool, oud-bewoonster van Vroomshoop, later dijkgraaf en gedeputeerde in Drenthe.

Dit muzikale spektakel wordt op 22 juni twee keer uitgevoerd, en wel om 18.30 uur en om 20.30 uur. De toegang is vrij, maar een gift wordt op prijs gesteld.

 

Geslaagde Open repetitie

Open repetitieOm kwart over 6 kwam het eerste busje van ZorgAccent al voorrijden. En toen de Open repetitie om 7 uur al begonnen was, kwam op kwart over 7 nóg een busje met passagiers aanrijden. En zo werd het lekker vol in kerkelijk centrum Irene. Vooral bewoners van het Liefferdinck uit Den Ham en van het Flierborgh uit Vroomshoop maakten hun opwachting. Maar daarnaast kwamen ook vele andere belangstellenden naar dit mini-concert luisteren. Het vergde enig organisatietalent om alle bewoners met of zonder rolstoel op hun plaats te krijgen, maar dat verliep uiteindelijk op rolletjes, dankzij een aantal vrijwilligers uit het mannenkoor, waarbij zeker de naam van initiator Mannus Rozemuller mag worden genoemd.

Dirigent Gezinus Veldman stelde iedere partij in het koor (1e en 2e tenoren, baritons en bassen) apart voor aan het publiek en hij zorgde er ook voor dat die vier partijen afzonderlijk of gezamenlijk te horen waren. De toeschouwers kregen een mooie mix te horen van meezingers en luisterliedjes, van 'Grote God wij loven U' tot 'Quand le soleil', van Engels tot Latijn. Ons koor is van vele markten thuis, dat bleek wel weer tijdens zo'n Open repetitie. Na een uur was het alweer voorbij en werden alle aanwezigen nog getrakteerd op een kop koffie of thee. En daarna stonden de busjes klaar om alle senioren moe maar voldaan weer naar hun (te)huis te brengen. Wie weet wordt dit volgend jaar weer vervolgd en kunnen we dan ook gasten uit Vriezenveen en Westerhaar welkom heten. 

Een prettig bij-effect voor ons koor is dat in de zaal ook een paar mannen zaten, die wellicht binnenkort ons koor komen versterken. Ze zijn uiteraard van harte welkom!

We gaan ons nu richten op een volgend fraai project, ‘Droom de dag’, een muzikale vertelling over de sage van de Groene Jager, op zaterdag 22 juni 2019 in N.H. kerk te Den Ham. Dit muziektheater wordt die avond twee keer uitgevoerd, namelijk om 18.30 en 20.30 uur, en wordt georganiseerd door de Stichting Midzomeravond Den Ham. Daarover later meer!

Eén nieuwe voorzitter en vier jubilarissen!

voorzitterswisselingDonderdagavond 25 april moest bij hoge uitzondering het zingen wijken voor de ledenvergadering van ons koor. Voor de laatste keer leidde John de Vries deze 68e ledenvergadering in kerkelijk centrum Irene te Vroomshoop, want na 10 jaar voorzitterschap droeg hij de hamer over aan onze nieuwe voorzitter Henk van Leusen uit Den Ham (links op de foto). Als dank voor zijn voortreffelijke leiding ontving hij een glassculptuur waarin hijzelf was vereeuwigd.

Er vonden nog meer bestuurswisselingen plaats, want Gert Staarman nam de plaats in van Fred van Essen, en ook Niek Kop trad toe tot het bestuur. Herm Nieuwlaar, Rien van der Veen en Klaas Dragt verlengden hun bestuurslidmaatschap.

Liefst vier jubilarissen werden in het zonnetje gezet. (Van links naar rechts:) Bertus Tekkelenburg (60 jaar lid), Cornelis Jasper (50 jaar), Harm te Winkel (25 jaar) en Albert Dubbink (40 jaar) ontvingen bloemen en de felicitaties van alle koorleden.

jubilarissen 2019Het koor kijkt met dankbaarheid terug op het afgelopen jaar. De Winterkraaien vlogen opnieuw met het mannenkoor mee in de theaters in Hardenberg en Vroomshoop, en ook het gezamenlijke optreden met het Groot Twenterands Vrouwenkoor in Den Ham en Vriezenveen was een groot succes. Een zomers concert in het Bostheater in Ommen, samen met twee andere koren van dirigent Gezinus Veldman, uit Hoogeveen en Ommen, werd door zo’n 1200 bezoekers bezocht. De Passiestondes in Geesteren en Vroomshoop droegen uiteraard een geheel ander, ingetogen, karakter.

Dit en volgend jaar staan weer veel concerten op het programma. Op donderdag 16 mei is er eerst een open repetitie voor alle senioren in de gemeente Twenterand. Uiteraard zijn ook andere bezoekers welkom in kerkelijk centrum Irene. Dit mini-concert begint om 19 uur en duurt een uur. En op midzomeravond 22 juni levert het koor in de hervormde kerk te Den Ham een bijdrage aan de muzikale vertolking van de sage van De Groene Jager. Marga Kool schreef daarvoor de teksten en Gezinus Veldman de muziek. Dat wordt minstens zo mooi als De Winterkraaien, die waarschijnlijk nog één keer zijn te bewonderen in het vroege voorjaar van 2020. Al eerder worden in december twee Kerstconcerten gegeven, opnieuw in Den Ham en Vriezenveen en opnieuw met een groot vrouwenkoor van zo’n 150 dames. En vanzelfsprekend is in januari het bekende Nieuwjaarsconcert, dat door velen bijzonder wordt gewaardeerd.

Inlichtingen zijn verkrijgbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0546-642191. Wilt u lid worden van het koor? Mail of bel gerust, u wordt met open armen ontvangen. Die kleine drempel overstappen naar de oefenruimte van ons koor levert u daarna heel veel (zang)plezier!

Open Repetitie op 16 mei

logoOp donderdagavond 16 mei houdt ons koor een Open Repetitie van 19.00 – 20.00 uur in kerkelijk centrum Irene, Julianastraat 27 te Vroomshoop. Zowel de entree als de koffie/thee na afloop is gratis.

Ons mannenkoor heeft een breed repertoire. Dat is te horen bij bijvoorbeeld de Passiestondes, en de Kerst- en Nieuwjaarsconcerten. Maar ook bij de theatervoorstellingen van De Winterkraaien of op Midzomeravond 22 juni in Den Ham, waar wij meewerken aan het muziekevenement De Groene Jager. Op de Open Repetitie zal vast een deel van dat rijk geschakeerde repertoire te beluisteren zijn.

Het mannenkoor nodigt iedereen die van zingen houdt (of van het mannenkoor…) van harte uit dit mini-concert bij te wonen. 

Vooral de senioren uit Twenterand, ook uit de zorgcentra, verzorgings- en verpleeghuizen zijn bijzonder welkom, voor een plekje op de eerste rang. En voor mannen die misschien wel lid willen worden, is deze Open Repetitie een mooie gelegenheid om eens vrijblijvend kennis te maken met ons koor. Dirigent en pianist Gezinus Veldman maakt van elke repetitie een feestje en het is altijd een genot zijn improvisaties te horen op de piano. Dat alleen al zorgt voor mooie wekelijkse repetitieavonden, elke donderdag in Irene te Vroomshoop.

Voor vragen kan men contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0546-642191.

 

Jack de Groot: nieuw lid van ons Mannenkoor!

Jack de GrootJack de Groot is al weer geruime tijd lid van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop.  Hij heeft zelfs al een paar concerten van het koor als uitvoerend lid meegemaakt, waaronder een optreden in Theater “De Voorveghter” in Hardenberg. Helemaal in stijl gekleed om de theaterproductie over het boek “De Winterkraaien” van Aar van de Werfhorst tot leven te brengen. Een triest verhaal vanuit de barre veentijd in het gebied tussen Sibculo en Vroomshoop. Jack was er bij en vond het prachtig. 

Voor het eerst zong hij mee toen het mannenkoor samen met de mannenkoren van Hoogeveen en Ommen, allen onder leiding van pianovirtuoos Gezinus M. Veldman, in het Bostheater in Ommen een optreden gaf. Het was zonnig en warm; het publiek genoot met volle teugen. En Jack de Groot niet minder.

Na zijn arbeidzame leven als verzekeringsadviseur bij de Rabobank, ging Jack eens een keer naar een Nieuwjaarsconcert van het koor in de Hervormde Kerk in Den Ham. "Daar wil ik wel aan meedoen!” zei hij tegen zijn vrouw. Maar ja……..kan ik wel goed genoeg zingen?  Dus eerst maar eens even z’n licht opsteken bij een goede bekende van hem, Rien van der Veen ook wonend in Den Ham. En daar ging Jack op een donderdagavond naar een repetitieavond van het koor in het Kerkelijk Centrum Irene. Hij werd ingedeeld bij de bassen en vond z’n plekje tussen enkele trouwe leden van het koor.

Inmiddels is er een beetje met plaatsen geschoven en heeft hij een vaste plek. Rondom hem allemaal ervaren koorleden. Jack kan best wel noten lezen, maar zingen in een koor is andere koek. Dan blijkt dat het ook heel veel van het luisteren naar de klanken om je heen op de repetities afhangt. En dat zit wel snor, vindt Jack de Groot. Hij is heel tevreden over de opvang door de leden, maar ook gecharmeerd van de muzikale en sociale kwaliteiten van de dirigent.

Nou Jack het moet al gek gaan als jij niet nog jaren lid van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop blijft. Met heel veel plezier!