CMK_banner_02.jpg

Laatste nieuws

Zingen bij twee Mannenkoren… waarom niet!?

Co SchaapAls er een Schaap over de dam is volgen er meer. Co Schaap ging, samen met zijn vrouw Erna, in het verleden regelmatig naar concerten van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop. Vooral het jaarlijks Nieuwjaarsconcert in de Hervormde Kerk aan de Brink in Den Ham trok hen naar de oude Brinkkerk. Dat geeft wel aan dat hij van zingen houdt. Zingen is voor Co Schaap: “uitdrukking geven aan je geloof”.

Op Tweede Kerstdag 2000 ging hij voor het eerst eens naar een kerstconcert van het Hardenbergs Christelijk Mannenkoor o.l.v. Jan Quintus Zwart. Hij vond het heel erg mooi. Iemand uit het dorp Den Ham sprak Co daar aan met de vraag: “Kom toch bij ons op het mannenkoor”. Eerlijk gezegd sprak het repertoire van het Hardenbergs Mannenkoor hem meer aan dan dat van het Christelijk Mannenkoor uit Vroomshoop. Het accent van Hardenbergse koor ligt meer op de christelijke inhoud. Dus werd Co Schaap lid van dit koor. Later werd hij zelfs voorzitter en bleef dat 7 jaar lang.

Maar zingen doet Co Schaap nog steeds heel graag. En wat hem betreft mocht er nog wel een repetitieavond per week bij. Waarom dan niet lid van twéé koren worden? Die vraag stelde hij zich regelmatig toen het arbeidzame deel van zijn leven erop zat en allerlei nevenfuncties wegvielen.  Het thuisfront vond het ook prima dat hij nog een avond bij een ander koor ging zingen. Toen begon de zoektocht naar het tweede koor. Uiteindelijk viel de keus op het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop o.l.v. Gezinus Veldman. Een koor met een breder repertoire dan zijn eerste liefde: HCM. Dus maar eens een paar repetities bij het koor van pianist Gezinus Veldman meegemaakt.

Een bijzondere muzikale ervaring vond Co Schaap die eerste repetities. Inspirerend zijn voor hem de muzikale uitstapjes, die Gezinus tijdens de repetities op de piano ten gehore brengt. Allerlei muziekstijlen komen tussen het repeteren door langs.  Treffend is ook de verantwoorde discipline in het koor. Een prima onderlinge sfeer. En wat te denken van een ontspannen en aanstekelijk enthousiasme van de dirigent.

Co Schaap viel ook gelijk met de neus in de muzikale boter toen hij afgelopen zomer mee kon zingen in de muzikale vertelling “Droom de Dag”. Een vertelling over de sage van de Groene Jager. Een verhaal vol hartstocht en geweld. Een verhaal over macht, verraad en onbereikbare liefde. Een verhaal à la Romeo en Julia, maar dan in dat prachtige land dat Den Ham heet.  Een verhaal met teksten van Marga Kool, oud-inwoonster van Vroomshoop en op muziek gezet door niemand minder dan Vroomshoper Gezinus Veldman.

En zo is Co Schaap al weer meer dan een half jaar lid van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop. Een plezierige ontdekking! Co voel je thuis bij je 2e koor: Het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop!

Op weg naar twee Kerstconcerten in Den Ham en Vriezenveen

Reza RanjazmayOngeveer 130 zangeressen van het Groot Twenterands Vrouwenkoor  en zo’n  85 mannen van ons Christelijk Mannenkoor Vroomshoop gaan op vrijdagavond 13 december in de Hervormde kerk te Den Ham en op zaterdagavond 14 december in de Grote Kerk te Vriezenveen een Kerstconcert geven. 

Dit grote 200 stemmen tellende koor, dat soms zes-stemmig zal zingen, heeft onder leiding van dirigent en pianist Gezinus Veldman een concert voorbereid dat klinkt als een klok, en dat nog eens extra glans krijgt door de aanwezigheid van de uit Iran afkomstige tenor en geweldenaar Reza Ranjazmay. Albert Wessels van ons eigen Vroomshoopse mannenkoor verleent eveneens zijn medewerking.  En ook de negenjarige Lisanne de Graaf zal de beide concerten opluisteren, want een van de stukken die te horen is heet ‘Little drummergirl’! 

De beide koren gaan internationaal, want het Spaanse kerstlied ‘El Nacimiento’ staat op het programma, evenals het Franse kerstliedje ‘Pat-a-pan’. Het vrouwenkoor zal samen met de solist ‘Nu zijt wellekome’ vertolken, en in ‘Still a Bach Christmas’ is het bekende Air van Bach te herkennen. Ook het Italiaanse Dormi is te horen. Uiteraard klinkt aan het eind van de beide concerten het Duitstalige ‘Stille Nacht’. Dus zes-stemmig en zes-talig!

Poster Kerstconcerten 2019Beide concerten beginnen om 20.00 uur en de kerkzaal is open vanaf 19.15 uur.
Kaarten zijn verkrijgbaar bij Bruna Vriezenveen en Bibliotheek Vriezenveen, Bruna Vroomshoop, en Readshop Den Ham. Per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon: 0546-642191. De kaarten kosten in de voorverkoop € 10,-, aan de kerkzaal € 12,-. Kinderen t/m 12 jaar € 5,-. 

Nieuw kostuum voor het mannenkoor


kostuumcommissienieuwe kostuumEr is heel heel lang voor gespaard en heel veel oud papier voor ingezameld. Een commissie, bestaande uit Rien van der Veen, Gerrit Jansen, Guus Kempe, Henri Westerink en last but not least Joke Kosse, heeft uitgebreid onderzoek gedaan. Wat wordt de nieuwe outfit van ons koor? Blijft alles bij het oude, of gaan we richting spijkerbroek en T-shirt, wordt het rood, zwart of kakelbont? Commissie en bestuur vinden dat het nieuwe pak eigentijds moet zijn, maar ook kwaliteit moet uitstralen. Dat willen we namelijk ook graag bereiken met onze zangprestaties. Is dat gelukt? 

ondertekening contract

Op 21 november 2019 was dan eindelijk het moment aangebroken: hét nieuwe pak kon worden gepresenteerd aan de koorleden. Grootste verandering: de strik verdwijnt en de stropdas komt, de smoking heeft zijn langste tijd gehad, een modern gesneden kostuum komt ervoor in de plaats. Mannenmodezaak Harry ten Brinke wordt de leverancier. 

Na afloop van de koorrepetitie tekende voorzitter Henk van Leusen, ten overstaan van het bestuur, het koopcontract, waarna Harry ten Brinke met zijn handtekening de overeenkomst bezegelde.

Het duurt nog vele maanden voordat ons koor zich voor het eerst zal presenteren in het nieuwe kostuum. Eerst moeten alle mannen hun maten laten opmeten, daarna gaat het fabricageproces in werking. En dan hoopt ons koor weer helemaal bij de tijd te zijn voor de komende jaren, ook in het jubileumjaar 2021 wanneer het koor 70 jaar bestaat. 

Gerhard Bijlstra ging zingend de 'wereld' rond

Gerhard BijlstraHij was nog maar 6 jaar oud toen hij alleen het 'Stille nacht' in de voormalige Gereformeerde kerk aan het kanaal mocht zingen. Zijn naam: Gerhard Bijlstra! Geboren in Vroomshoop, maar hij vertrok al jong uit Vroomshoop om een opleiding in de verpleging te volgen in Amersfoort. Gerhard is weer teruggekeerd naar zijn geboorteplek Vroomshoop om zijn oude moeder als mantelzorger bij te staan. 

Zingen is voor Gerhard zijn lust en zijn leven. Waar hij ook maar gewoond en gewerkt heeft, altijd was er wel ergens in de buurt een koor te vinden waar hij in mee kon zingen. Zelfs particuliere zanglessen heeft hij in zijn muzikale leven gevolgd. Wat zingen betreft hoef je Gerhard dus maar weinig meer te leren.

Na de laatstgehouden openbare repetitie van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop, waar hij bij aanwezig was, was de keus voor dit prachtige mannenkoor niet moeilijk meer. Lid zijn van een mannenkoor was voor hem niet vreemd. Als bariton heeft hij gezongen in het Nijverdals Mannenkoor. Ook is hij nog lid geweest van het Rijssens Mannenkoor. De afstand tussen Rijssen en Enschede, waar hij toen woonde, was toch te ver voor hem. Gezongen heeft hij ook nog in het koor 'Sursum Corda' in Enschede. Gerhard weet zich zelfs wel te handhaven in kleinere koren, zoals een Kamerkoor met maar 16 leden.

Lees meer...

De rest van zijn gezin is muzikaal… Willem Kleinovink!?

Willem KleinovinkJe zult maar vijf kinderen hebben, die allemaal piano spelen. Je zult maar een dochter hebben die koordirectie heeft gestudeerd aan een conservatorium. Je zult maar getrouwd zijn met een vrouw, die ook piano speelt. En die ook nog eens Sientje Veldman uit Daarle heet en een nicht is van Gezinus M. Veldman. En als je dan zelf geen noot kunt lezen, ligt het niet zo voor de hand om lid van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop te worden.

Dat dacht Willem Kleinovink, agrarisch ondernemer uit “Dit prachtige land” van Marga Kool. Op muziek gezet in de muzikale vertelling van de sage van de “Groene Jager” door niemand minder dan pianist/dirigent Gezinus M. Veldman. Ja, Willem Kleinovink was samen met zijn vrouw nog al eens bezoeker van de concerten van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop in de Hervormde Kerk te Den Ham. Hij vond het altijd “machtig mooi”. Maar ja…. lid worden van dat koor kwam bij Willem niet in zijn gedachten op.

Lees meer...