CMK_banner_02.jpg

Laatste nieuws

Oud papier

Deze keer (bijna) alleen een link naar de Twentsche Courant Tubantia: https://www.tubantia.nl/twenterand/strijdbaar-mannenkoor-uit-vroomshoop-gaat-door-met-inzameling-oud-papier~a1c85a44/

Wél met een toevoeging: we hebben óók twee vaste containers:

1. bij Expert Berkhof (bereikbaar tijdens winkeltijden) aan de Tonnendijik,
2. op het terrein van de Larcom tussen brandweerkazerne en studio DeltaFM (bereikbaar tijdens werktijden). 

Vriendelijk verzoek: vouw karton goed plat, en gooi geen afval of plastic in de papiercontainers. Dat maakt de inhoud van de container waardeloos.

Martin van Goor…zingen en genieten, genieten en zingen!

Martin van GoorNooit en te nimmer had Martin van Goor het in z’n hoofd gehaald om bij zo’n oubollige club als het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop lid te worden. Muziek maken is wel leuk, maar om dat te doen met al die grijze oude mannen die met elkaar het koor bevolken, dan moet je toch van een koude kermis thuiskomen. En de muziek die ze maken zal ook wel ver 'vooroorlogs' zijn. Dat kan toch niet anders met al die 'olde griezen'. Martin dacht hardop: “Nee jongs, doar krieg ie mie nooit!”

Nee, grijs is Martin nog lang niet, maar z’n haardos wordt wel al wat minder. Martin van Goor woont sinds een jaar of drie aan de Beatrixlaan in Vroomshoop. Als getogen Hammenaar is het al heel wat om te verhuizen, maar ja de omstandigheden zijn er soms ook naar. Hij woont er nu al drie jaar met heel veel plezier. En nou heeft Martin ook nog een buurman, die de grote baas van het mannenkoor in Vroomshoop is. Je weet wel die pianist. Iedereen kent hem in Vroomshoop. Hij heet Gezinus Veldman. En die buurman heeft al drie jaar lang zitten 'zeuren' om maar eens lid te worden van het mannenkoor. 

Elke donderdag zag Martin van Goor zijn buurman, met een dikke tas in zijn hand en met een stevige pas richting het Kerkelijk Centrum Irene lopen. Het gebouw waar de leden van het mannenkoor samen repeteren onder leiding van Martins buurman. Op een gegeven moment word je al dat gezeur zat. Gelukkig had Martin na veel oefeningen zijn ademhaling ook weer onder controle. Martin was er aan toe om maar eens mee te gaan naar Irene. 

En vanaf het allereerste moment geniet Martin van Goor van de geweldig ontspannen donderdagavonden op de repetities van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop. Hij geniet van al die mensen die hij kent en ook lid van het koor zijn. Hij geniet van de geweldige sfeer in het koor. Hij voelt zich telkens weer enorm thuis in dit prachtige koor. 

Nou ja, zijn buurman is de baas van het koor. Maar nou Martin lid van het koor is geworden, hoort hij z’n buurman nooit meer zeuren. Dat scheelt een boel. En na de repetitie een lekker biertje drinken in het 'café van Arie' is ook niet te versmaden. De dirigent, Gezinus Veldman, vindt Martin uit de kunst. Die geweldige passie die hij voor muziek heeft, dat werkt op Martin heel aanstekelijk. En niet alleen op Martin van Goor. De aanhouder wint, Martin. Voel je thuis in ons mannenkoor.

Mannenkoor blijft oud papier inzamelen

papiercontainerDoor de dalende papierprijzen haken steeds meer verenigingen in Twenterand af met het inzamelen van oud papier. Recent is bijvoorbeeld de Ouderensoos in Vroomshoop en Geerdijk gestopt. 

Ons mannenkoor houdt echter stug vol. We hebben vaste containers bij Expert Berkhof (geopend tijdens winkeltijden, parkeerplaats Tonnendijk) en bij de Larcom (geopend tijdens werktijd, Karel Doormanstraat, tussen studio DeltaFM en brandweerkazerne).

En bovendien staan er elke eerste zaterdagochtend van de maand (tussen 9 en 12 uur) papiercontainers op de parkeerplaatsen bij de Jumbo (Linderflier) en Fysio De Haere (De Vogelkers). Onze mannen helpen u dan het papier uit uw auto te tillen.

De eerstvolgende keer is dat dus zaterdagochtend 1 februari. U bent dan bij ons nog steeds van harte welkom!

Nieuwjaarsconcert in Hervormde kerk Den Ham

posterHet is al vele jaren traditie dat wij het nieuwe jaar starten met een concert in de Hervormde kerk in Den Ham. Op zaterdagavond 18 januari begint daar ons bekende Nieuwjaarsconcert om 20.00 uur. 

Deze keer is het slagwerkensemble van muziekvereniging SDG Ommen te gast. Het ensemble, onder leiding van dirigent Simon Haakmeester, werd vier keer Nederlands kampioen en zelfs één keer vicewereldkampioen. Een top-ensemble dus.
Ook top is natuurlijk de medewerking van trompettist Geerhard Abma uit Den Ham, die al vele malen een hoofdrol vervulde bij de voorstellingen van de theatervoorstelling De Winterkraaien, waaraan ons koor ook meewerkt. En ook onze 'eigen'  koorsolist, bariton Albert Wessels, geeft het Nieuwjaarconcert een extra mooie dimensie. Onze dirigent Gezinus Veldman heeft zoals altijd weer de muzikale leiding en dan weten we zeker dat kwaliteit gegarandeerd is.

Zoals gebruikelijk wensen wij als bassen en tenoren, al zingend op weg naar het podium, de bezoekers een voorspoedig nieuwjaar. En daarop volgt zoals elk jaar de 'Zegenbede'.

Verderop in het programma komt het ‘Air’ van Bach voorbij, evenals ‘Give me my song’ van Benny Andersson, bekend van muziekgroep Abba. Ook ‘The Linden tree’ is wereldberoemd, dankzij The New London Choral van Tom Parker. En ook ‘Quand le soleil’  kent iedereen, door de Canadese zangeres Lucille Star. Nog meer beroemdheden, maar dan van Nederlandse boden: ‘Als het golft’, van De Dijk. Aan het eind van het concert hoort het publiek een speciaal arrangement van ‘Child in time’ van Deep Purple. En ten slotte komt John Miles nog langs van het bekende ‘Music’. Mede dankzij het slagwerkensemble wordt het vast een daverend concert!

Kaarten (€ 10,00 in de voorverkoop, € 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar) zijn verkrijgbaar bij de Readshop in Den Ham en de Bruna in Vroomshoop. Reserveren kan ook per mail of telefonisch: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 0546-642191. Aan de kerk is de entree € 12,00. 

Zingen bij twee Mannenkoren… waarom niet!?

Co SchaapAls er een Schaap over de dam is volgen er meer. Co Schaap ging, samen met zijn vrouw Erna, in het verleden regelmatig naar concerten van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop. Vooral het jaarlijks Nieuwjaarsconcert in de Hervormde Kerk aan de Brink in Den Ham trok hen naar de oude Brinkkerk. Dat geeft wel aan dat hij van zingen houdt. Zingen is voor Co Schaap: “uitdrukking geven aan je geloof”.

Op Tweede Kerstdag 2000 ging hij voor het eerst eens naar een kerstconcert van het Hardenbergs Christelijk Mannenkoor o.l.v. Jan Quintus Zwart. Hij vond het heel erg mooi. Iemand uit het dorp Den Ham sprak Co daar aan met de vraag: “Kom toch bij ons op het mannenkoor”. Eerlijk gezegd sprak het repertoire van het Hardenbergs Mannenkoor hem meer aan dan dat van het Christelijk Mannenkoor uit Vroomshoop. Het accent van Hardenbergse koor ligt meer op de christelijke inhoud. Dus werd Co Schaap lid van dit koor. Later werd hij zelfs voorzitter en bleef dat 7 jaar lang.

Maar zingen doet Co Schaap nog steeds heel graag. En wat hem betreft mocht er nog wel een repetitieavond per week bij. Waarom dan niet lid van twéé koren worden? Die vraag stelde hij zich regelmatig toen het arbeidzame deel van zijn leven erop zat en allerlei nevenfuncties wegvielen.  Het thuisfront vond het ook prima dat hij nog een avond bij een ander koor ging zingen. Toen begon de zoektocht naar het tweede koor. Uiteindelijk viel de keus op het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop o.l.v. Gezinus Veldman. Een koor met een breder repertoire dan zijn eerste liefde: HCM. Dus maar eens een paar repetities bij het koor van pianist Gezinus Veldman meegemaakt.

Een bijzondere muzikale ervaring vond Co Schaap die eerste repetities. Inspirerend zijn voor hem de muzikale uitstapjes, die Gezinus tijdens de repetities op de piano ten gehore brengt. Allerlei muziekstijlen komen tussen het repeteren door langs.  Treffend is ook de verantwoorde discipline in het koor. Een prima onderlinge sfeer. En wat te denken van een ontspannen en aanstekelijk enthousiasme van de dirigent.

Co Schaap viel ook gelijk met de neus in de muzikale boter toen hij afgelopen zomer mee kon zingen in de muzikale vertelling “Droom de Dag”. Een vertelling over de sage van de Groene Jager. Een verhaal vol hartstocht en geweld. Een verhaal over macht, verraad en onbereikbare liefde. Een verhaal à la Romeo en Julia, maar dan in dat prachtige land dat Den Ham heet.  Een verhaal met teksten van Marga Kool, oud-inwoonster van Vroomshoop en op muziek gezet door niemand minder dan Vroomshoper Gezinus Veldman.

En zo is Co Schaap al weer meer dan een half jaar lid van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop. Een plezierige ontdekking! Co voel je thuis bij je 2e koor: Het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop!