CMK_banner_03.jpg

Laatste nieuws

Op weg naar twee Kerstconcerten in Den Ham en Vriezenveen

Reza RanjazmayOngeveer 130 zangeressen van het Groot Twenterands Vrouwenkoor  en zo’n  85 mannen van ons Christelijk Mannenkoor Vroomshoop gaan op vrijdagavond 13 december in de Hervormde kerk te Den Ham en op zaterdagavond 14 december in de Grote Kerk te Vriezenveen een Kerstconcert geven. 

Dit grote 200 stemmen tellende koor, dat soms zes-stemmig zal zingen, heeft onder leiding van dirigent en pianist Gezinus Veldman een concert voorbereid dat klinkt als een klok, en dat nog eens extra glans krijgt door de aanwezigheid van de uit Iran afkomstige tenor en geweldenaar Reza Ranjazmay. Albert Wessels van ons eigen Vroomshoopse mannenkoor verleent eveneens zijn medewerking.  En ook de negenjarige Lisanne de Graaf zal de beide concerten opluisteren, want een van de stukken die te horen is heet ‘Little drummergirl’! 

De beide koren gaan internationaal, want het Spaanse kerstlied ‘El Nacimiento’ staat op het programma, evenals het Franse kerstliedje ‘Pat-a-pan’. Het vrouwenkoor zal samen met de solist ‘Nu zijt wellekome’ vertolken, en in ‘Still a Bach Christmas’ is het bekende Air van Bach te horen. Uiteraard klinkt aan het eind van de beide concerten weer het Duitstalige ‘Stille Nacht’. Dus zes-stemmig en vijf-talig!

Poster Kerstconcerten 2019Beide concerten beginnen om 20.00 uur en de kerkzaal is open vanaf 19.15 uur.
Kaarten zijn verkrijgbaar bij Bruna Vriezenveen en Bibliotheek Vriezenveen, Bruna Vroomshoop, en Readshop Den Ham. Per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon: 0546-642191. De kaarten kosten in de voorverkoop € 10,-, aan de kerkzaal € 12,-. Kinderen t/m 12 jaar € 5,-. 

De rest van zijn gezin is muzikaal… Willem Kleinovink!?

Willem KleinovinkJe zult maar vijf kinderen hebben, die allemaal piano spelen. Je zult maar een dochter hebben die koordirectie heeft gestudeerd aan een conservatorium. Je zult maar getrouwd zijn met een vrouw, die ook piano speelt. En die ook nog eens Sientje Veldman uit Daarle heet en een nicht is van Gezinus M. Veldman. En als je dan zelf geen noot kunt lezen, ligt het niet zo voor de hand om lid van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop te worden.

Dat dacht Willem Kleinovink, agrarisch ondernemer uit “Dit prachtige land” van Marga Kool. Op muziek gezet in de muzikale vertelling van de sage van de “Groene Jager” door niemand minder dan pianist/dirigent Gezinus M. Veldman. Ja, Willem Kleinovink was samen met zijn vrouw nog al eens bezoeker van de concerten van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop in de Hervormde Kerk te Den Ham. Hij vond het altijd “machtig mooi”. Maar ja…. lid worden van dat koor kwam bij Willem niet in zijn gedachten op.

Lees meer...

Derde 'Droom de dag'

ons koorWe gaan op herhaling met de muzikale vertelling 'Droom de dag'. Midden in de zomer werkten we met ons mannenkoor twee keer mee aan deze productie in de dorpskerk te Den Ham. Deze productie, op stapel gezet door de Stichting MidzomerAvond Den Ham, is gebaseerd op de sage van de Groene Jager, die zich afspeelt rondom kasteel Eerde halverwege Den Ham en Ommen. En wij niet alleen doen mee, ook een kinderkoor, gevormd uit (klein)kinderen van onze koorleden, zal luidkeels van zich laten horen in 'dat prachtige land' rondom Den Ham.

We gaan op herhaling, maar deze keer in kerkelijk centrum Irene te Vroomshoop, en wel op vrijdagavond 15 november, aanvang 19.30 uur. En opnieuw doet het kinderkoor mee, inmiddels gegroeid naar zelfs 30 kinderen/jongeren. Bovendien is hun aandeel in deze productie vergroot.

Hoofdrolspelers zijn onze koorsolist Albert Wessels die de rol van Joncker Arent vervult, ons koorlid Zweitze Hofman die met zijn donkere stem de rol van kasteelheer Evert van Essen inkleurt. De zusters Rianne Seigers-Bosch en Erika Lambers-Bosch die de rollen van Gisela en Jolande vertolken, en Auke Koops van 't Jagt die in de wieg lijkt gelegd voor de rol van de bisschop van Utrecht. 

Jeroen Ardesch zorgt voor de muzikale begeleiding op trombone, samen met onze dirigent Gezinus Veldman op piano, die ook de artistieke leiding van dit gehele project heeft en alle muziek voor deze productie schreef. 
Ten slotte moet natuurlijk worden genoemd dichteres en schrijfster Marga Kool, die als librettist en verteller alle teksten voor haar rekening neemt. 

Kaarten kosten € 10,- en zijn te koop bij de Readshop in Den Ham en bij de Bruna in Vroomshoop. Kinderen t/m 12 jaar betalen € 5,-. Er zijn op 15 november natuurlijk ook kaarten te koop bij de ingang van de kerk, dan kosten ze € 12,50.

Mooi koorfeest aan de Fortwijk

Zo af en toe wordt er niet gezongen, maar treffen de koorleden én hun partners elkaar op een koorfeest. Koorlid Jans Kamphuis had zijn boerenschuur aan de Fortwijk beschikbaar gesteld en daar stroomden op zaterdagmiddag 21 september zo'n 160 mannen en vrouwen, én een enkel kleinkind, naar binnen. De familie Kamphuis zorgde voor koffie en turfkoek, waarvan de opbrengst naar een goed (Roemeens) doel gaat. De grote schuur was sfeervol ingericht, ook deze keer weer rijkelijk voorzien van groen, geleverd door ons koorlid Arie Sluijer.

Onze Activiteitencommissie, bestaande uit voorzitter Wim Minkjan, met als leden Henk Bosklopper, Jans Kamphuis, Gerrit Reuvers, Henk Schutte en Henk van der Vegt, had alles weer piekfijn geregeld. Drankjes stonden klaar en later op de avond was er een ruim gesorteerde barbecue.

Koorlid Henk Jansen trad op, deze keer niet in zijn rol van Henk van de Centra, want hij had zich namelijk omgevormd tot connaisseur. Dat bleek wel toen hij zijn uitgebreide kennis over wijnen etaleerde.

Er moest natuurlijk ook worden gezongen, en wel a capella 'De ballade van de monnik', het openingslied van de succesvolle theatervoorstelling De Winterkraaien. Dat was geen toeval, want even later kwam uit de coulissen Vischjette tevoorschijn, die zich later ontpopte als Thea Kroese, de vertelster van De Winterkraaien. Thea vertelde aansluitend nog een paar interessante verhalen over de eet- en andere tradities uit onze streek.

Het was weer een mooi feest. Hartelijk dank, Activiteitencommissie!

Soms duurt het lang … vind je ook niet Arjan Berkhof?

Arjan BerkhofEerlijk is eerlijk, Arjan Berkhof is al bijna een jaar trouw lid van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop. Met zijn brede lach weet hij binnen de kortste keren mensen voor zich te winnen. Wat wil je ook als je als superbekende Vroomshoper door het hectische leven gaat als eigenaar van Expert Berkhof. Armen zwaaiend gaat de muzikale Arjan door het leven; groetend en behulpzaam. Dat is Arjan.

Arjan is al jarenlang lid van de Harmonie in Vroomshoop. Of er nou een concert is in een kerk, een theater of trompet blazen in het Eerder Achterbroek op Tweede Kerstdag bij de jaarlijkse wandeling van de Lions; Arjan is er bij. Dat was hij ook altijd als toehoorder bij concerten van het Mannenkoor. Bijzonder getroffen werd hij door de geweldig mooie muziek tijdens de Passiestonden van het koor zowel in Vroomshoop als in Geesteren. Vooral de beleving van het geheel maakt het zo bijzonder. Maar ja, je hebt een zaak... Donderdagavond is de winkel open en het mannenkoor repeteert ook op die avond. Die combinatie was dus niet mogelijk. De keus ging begrijpelijk naar de winkel.

Maar zingen heeft Arjan toch altijd gedaan samen met zijn vrouw Heleen bij het Gospelkoor “Ichtus”. Vele keren werkte hij ook mee in de Elvisband, die de bekende Elvisdiensten van Ds. Van de Spek begeleidde.

Lees meer...