CMK_banner_04.jpg

Volgende repetitie

Repetitie

Op 05-09-2019
19:45 uur - 22:00 uur

Volgende concert/medewerking

Concert Dalfsen met ONMK

Op 05-10-2019
20:00 uur

Laatste nieuws

De meer dan 100 leden van ons koor gaan op donderdagavond even wat anders doen. De wekelijkse repetitie op die avond wordt tot september onderbroken voor een welverdiende vakantie. Want er gebeurde veel in de eerste helft van 2019. Een kleine opsomming:

Het jaar 2029 begon met het gebruikelijke Nieuwjaarsconcert op 12 januari in de hervormde kerk in Den Ham, waar samen met de tenor Reza Ranjazmay een afwisselend concert werd gegeven. 

Daarna werd omgeschakeld naar voorstelling 15 en 16 van De Winterkraaien, op 7 en 8 maart in Het Punt te Vroomshoop. Opnieuw twee keer een volle zaal.
Op 6 en 7 februari 2020 staan de allerlaatste twee theatervoorstellingen gepland, in Het Punt. Wie die wil bijwonen moet snel zijn, want meer dan de helft van de kaarten is al weer gereserveerd. Mail daarvoor naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Op 17 en 18 maart zongen we onze Passiestondes, in de RK kerk in Geesteren en in Het Anker in Vroomshoop, samen met Hilde Drees op dwarsfluit. Een rijke traditie in de lijdensweek voor Pasen, al 22x in Vroomshoop en 7x in Geesteren.

Op 16 mei organiseerden we een Open Repetitie voor met name bewoners van verzorgingstehuizen. Die genoten weer volop, dus dat gaan we zeker herhalen. Bovendien leverde het ons drie nieuwe koorleden op, dus ook fijn voor ons koor.

Zaterdag 22 juni schakelde het mannenkoor over naar weer een ander geslaagd project: 'Droom de dag',  een muzikale vertelling van de sage van de Groene Jager, die avond twee keer opgevoerd in een nagenoeg volle kerk in Den Ham. We gaan graag in op het verzoek van de organiserende stichting MidZomerAvond Den Ham (MZA) om het op vrijdag 15 november te herhalen in kerkelijk centrum Irene te Vroomshoop. Komt dat zien!

Na de zomervakantie staat er nog veel meer op het programma. Dat begint al op zaterdag 5 oktober, wanneer we samen met de mannenkoren uit Hoogeveen en Ommen, als Oost-Nederlands Mannenkoor, optreden in de grote kerk in Dalfsen. Meer dan 200 stemmen zullen daar dan klinken.  Dan volgt dus op 15 november een reprise van 'Droom de dag', terwijl ondertussen de repetities van het Groot Twenterands Vrouwenkoor (groot, want meer dan 150 vrouwen doen mee!) al zijn begonnen, ter voorbereiding op twee Kerstconcerten die we samen met hen gaan verzorgen: op 13 december in de hervormde kerk in Den Ham en op 14 december in de grote kerk in Vriezenveen.

Iedere keer weer blijkt dat ons koor van vele markten thuis is. Niet alleen met nieuwjaarsconcerten, passiestondes en kerstconcerten maar ook met projecten zoals De Winterkraaien en Droom de dag. Dat maakt het dat velen van ons nu al weer halsreikend uitkijken naar het eind van de vakantie!

 

mzaDe stichting Midzomeravond Den Ham (MZA) organiseert op zaterdag 22 juni een kunstmarkt rondom de Brink én in de hervormde kerk aan de Brink het muziektheater 'Droom de dag', een vertolking van de sage van de Groene Jager. Ons mannenkoor levert daar ook een bijdrage aan.

Kort samengevat is deze voorstelling gebaseerd op een sage uit de 13e eeuw, wanneer Evert van Essen - de heer van kasteel Eerde - verliefd wordt op Gisela, die eigenlijk al verloofd is met Joncker Arent. Die wordt de groene jager genoemd vanwege de groene veer op zijn hoed. Door list en bedrog, moord en doodslag, lukt het Evert van Essen toch met Gisela te trouwen. Met Joncker Arent, op verkenning gestuurd door de bisschop van Utrecht, loopt het minder goed af. En door de loslippigheid van het dienstmeisje Jolanda wordt ook het lot van Gisela bezegeld. Een verhaal vol hartstocht en geweld, een verhaal over macht, verraad en onbereikbare liefde. Een verhaal à la Romeo en Julia, maar dan in Den Ham. Het einde is droevig: eeuwen later worden in de kerkers van kasteel Eerde twee geraamtes gevonden, in elkaar verstrengeld. 

Deze muzikale vertelling wordt onder de naam ‘Droom de dag’ uitgevoerd op zaterdag 22 juni in de Hervormde kerk, Brinkstraat 4 te Den Ham. Zoals deze titel al doet vermoeden is de voorstelling gelukkig positiever.

Het muziektheater staat onder de muzikale regie van componist, pianist en onze dirigent Gezinus Veldman. Hij wordt terzijde gestaan door Jeroen Ardesch op trombone. Ons mannenkoor en een flink kinderkoor, bestaande uit (klein)kinderen van onze koorleden, allebei onder leiding van Gezinus Veldman, verlenen ook hun medewerking. Hoofdrollen zijn er voor koorsolist Albert Wessels, die de rol van Joncker Arent vervult, koorlid Zweitze Hofman en Auke Koops van 't Jagt, die respectievelijk Evert en de bisschop uitbeelden, en Erika en Rianne Bosch, die Gisela en Jolande over het voetlicht brengen. Alle teksten zijn afkomstig van schrijfster en dichteres Marga Kool, oud-bewoonster van Vroomshoop, later dijkgraaf en gedeputeerde in Drenthe.

Dit muzikale spektakel wordt op 22 juni twee keer uitgevoerd, en wel om 18.30 uur en om 20.30 uur. De toegang is vrij, maar een gift wordt op prijs gesteld.

 

Open repetitieOm kwart over 6 kwam het eerste busje van ZorgAccent al voorrijden. En toen de Open repetitie om 7 uur al begonnen was, kwam op kwart over 7 nóg een busje met passagiers aanrijden. En zo werd het lekker vol in kerkelijk centrum Irene. Vooral bewoners van het Liefferdinck uit Den Ham en van het Flierborgh uit Vroomshoop maakten hun opwachting. Maar daarnaast kwamen ook vele andere belangstellenden naar dit mini-concert luisteren. Het vergde enig organisatietalent om alle bewoners met of zonder rolstoel op hun plaats te krijgen, maar dat verliep uiteindelijk op rolletjes, dankzij een aantal vrijwilligers uit het mannenkoor, waarbij zeker de naam van initiator Mannus Rozemuller mag worden genoemd.

Dirigent Gezinus Veldman stelde iedere partij in het koor (1e en 2e tenoren, baritons en bassen) apart voor aan het publiek en hij zorgde er ook voor dat die vier partijen afzonderlijk of gezamenlijk te horen waren. De toeschouwers kregen een mooie mix te horen van meezingers en luisterliedjes, van 'Grote God wij loven U' tot 'Quand le soleil', van Engels tot Latijn. Ons koor is van vele markten thuis, dat bleek wel weer tijdens zo'n Open repetitie. Na een uur was het alweer voorbij en werden alle aanwezigen nog getrakteerd op een kop koffie of thee. En daarna stonden de busjes klaar om alle senioren moe maar voldaan weer naar hun (te)huis te brengen. Wie weet wordt dit volgend jaar weer vervolgd en kunnen we dan ook gasten uit Vriezenveen en Westerhaar welkom heten. 

Een prettig bij-effect voor ons koor is dat in de zaal ook een paar mannen zaten, die wellicht binnenkort ons koor komen versterken. Ze zijn uiteraard van harte welkom!

We gaan ons nu richten op een volgend fraai project, ‘Droom de dag’, een muzikale vertelling over de sage van de Groene Jager, op zaterdag 22 juni 2019 in N.H. kerk te Den Ham. Dit muziektheater wordt die avond twee keer uitgevoerd, namelijk om 18.30 en 20.30 uur, en wordt georganiseerd door de Stichting Midzomeravond Den Ham. Daarover later meer!

logoOp donderdagavond 16 mei houdt ons koor een Open Repetitie van 19.00 – 20.00 uur in kerkelijk centrum Irene, Julianastraat 27 te Vroomshoop. Zowel de entree als de koffie/thee na afloop is gratis.

Ons mannenkoor heeft een breed repertoire. Dat is te horen bij bijvoorbeeld de Passiestondes, en de Kerst- en Nieuwjaarsconcerten. Maar ook bij de theatervoorstellingen van De Winterkraaien of op Midzomeravond 22 juni in Den Ham, waar wij meewerken aan het muziekevenement De Groene Jager. Op de Open Repetitie zal vast een deel van dat rijk geschakeerde repertoire te beluisteren zijn.

Het mannenkoor nodigt iedereen die van zingen houdt (of van het mannenkoor…) van harte uit dit mini-concert bij te wonen. 

Vooral de senioren uit Twenterand, ook uit de zorgcentra, verzorgings- en verpleeghuizen zijn bijzonder welkom, voor een plekje op de eerste rang. En voor mannen die misschien wel lid willen worden, is deze Open Repetitie een mooie gelegenheid om eens vrijblijvend kennis te maken met ons koor. Dirigent en pianist Gezinus Veldman maakt van elke repetitie een feestje en het is altijd een genot zijn improvisaties te horen op de piano. Dat alleen al zorgt voor mooie wekelijkse repetitieavonden, elke donderdag in Irene te Vroomshoop.

Voor vragen kan men contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0546-642191.

 

voorzitterswisselingDonderdagavond 25 april moest bij hoge uitzondering het zingen wijken voor de ledenvergadering van ons koor. Voor de laatste keer leidde John de Vries deze 68e ledenvergadering in kerkelijk centrum Irene te Vroomshoop, want na 10 jaar voorzitterschap droeg hij de hamer over aan onze nieuwe voorzitter Henk van Leusen uit Den Ham (links op de foto). Als dank voor zijn voortreffelijke leiding ontving hij een glassculptuur waarin hijzelf was vereeuwigd.

Er vonden nog meer bestuurswisselingen plaats, want Gert Staarman nam de plaats in van Fred van Essen, en ook Niek Kop trad toe tot het bestuur. Herm Nieuwlaar, Rien van der Veen en Klaas Dragt verlengden hun bestuurslidmaatschap.

Liefst vier jubilarissen werden in het zonnetje gezet. (Van links naar rechts:) Bertus Tekkelenburg (60 jaar lid), Cornelis Jasper (50 jaar), Harm te Winkel (25 jaar) en Albert Dubbink (40 jaar) ontvingen bloemen en de felicitaties van alle koorleden.

jubilarissen 2019Het koor kijkt met dankbaarheid terug op het afgelopen jaar. De Winterkraaien vlogen opnieuw met het mannenkoor mee in de theaters in Hardenberg en Vroomshoop, en ook het gezamenlijke optreden met het Groot Twenterands Vrouwenkoor in Den Ham en Vriezenveen was een groot succes. Een zomers concert in het Bostheater in Ommen, samen met twee andere koren van dirigent Gezinus Veldman, uit Hoogeveen en Ommen, werd door zo’n 1200 bezoekers bezocht. De Passiestondes in Geesteren en Vroomshoop droegen uiteraard een geheel ander, ingetogen, karakter.

Dit en volgend jaar staan weer veel concerten op het programma. Op donderdag 16 mei is er eerst een open repetitie voor alle senioren in de gemeente Twenterand. Uiteraard zijn ook andere bezoekers welkom in kerkelijk centrum Irene. Dit mini-concert begint om 19 uur en duurt een uur. En op midzomeravond 22 juni levert het koor in de hervormde kerk te Den Ham een bijdrage aan de muzikale vertolking van de sage van De Groene Jager. Marga Kool schreef daarvoor de teksten en Gezinus Veldman de muziek. Dat wordt minstens zo mooi als De Winterkraaien, die waarschijnlijk nog één keer zijn te bewonderen in het vroege voorjaar van 2020. Al eerder worden in december twee Kerstconcerten gegeven, opnieuw in Den Ham en Vriezenveen en opnieuw met een groot vrouwenkoor van zo’n 150 dames. En vanzelfsprekend is in januari het bekende Nieuwjaarsconcert, dat door velen bijzonder wordt gewaardeerd.

Inlichtingen zijn verkrijgbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0546-642191. Wilt u lid worden van het koor? Mail of bel gerust, u wordt met open armen ontvangen. Die kleine drempel overstappen naar de oefenruimte van ons koor levert u daarna heel veel (zang)plezier!