CMK_banner_01.jpg

Concerten

Zomeravondconcert in Bostheater Ommen

De weersomstandigheden waren ideaal. Een heerlijke temperatuur, bijna windstil, in de natuurrijke omgeving van het Bostheater op de Besthemerberg bij Ommen. En op die prachtige plek gaven we als Oost-Nederlands Mannenkoor zaterdag 9 juni een mooi openluchtconcert met ongeveer 250 zangers, afkomstig uit het Hoogeveens Chr. Mannenkoor, het Ommer Mannenkoor en ons eigen Chr. Mannenkoor Vroomshoop. Het kostuum was aangepast aan de zomerse omstandigheden, want vlinderdas en jasje waren niet nodig, en ook de klapstoeltjes die we hadden meegenomen, gaven het geheel een hoogzomers karakter. 

Al ver voor acht uur stroomde de tribune vol met vele bezoekers, die hoog of laag een geschikte plek zochten. Een vluchtige telling leerde dat er zo'n 1200 mensen de tribune bevolkten. En die hadden een bijzonder sfeervolle avond, want het grote en massieve mannenkoor, ondersteund door bongospeler monsieur Bernard en door drie doedelzakspelers, en het geheel onder leiding van dirigent Gezinus Veldman, zorgde voor een aaneenschakeling van kleine en grote pareltjes. 

Een krachtig begin met Te Deum Laudamus, een gevoelvolle voortzetting met Dona Nobis Pacem, Das Morgenrot en Halleluja van Leonard Cohen, waarna in het middendeel onder andere Speeltuin van Marco Borsato en One hand one heart uit de West Side Story van Leonard Bernstein volgden, en ook daverden een paar Russische soldatenliedjes voorbij.

Het concert eindigde met het bekende Mexicaanse Sierra Madre en het machtige Schotse lied Mull of Kintyre van oud-Beatle Paul McCartney. Een toegift ontbrak natuurlijk niet want samen met het publiek werd het concert afgesloten met de melancholieke Schotse ballade Auld lang syne, een afscheidslied.

Een afscheid voor altijd? Dat wagen we te betwijfelen, want Jan Hekman, voorzitter van het Ommer Mannenkoor dat samen met de Stichting Bostheater dit concert organiseerde, zinspeelde er al op: wie weet zien we elkaar volgend jaar weer!

Sfeervolle Passiestondes in Geesteren en Vroomshoop

Terwijl meer dan drie miljoen Nederlanders naar The Passion op tv keken, bezochten enkele honderden belangstellenden onze Passiestondes in Geesteren en Vroomshoop. Terwijl op tv het vermaak en het amusement de boventoon leken te voeren, werd bij ons het lijden en sterven van Christus beleefd. Terwijl op tv de microfoonstemmen van musicalsterren te horen waren, klonk bij ons de akoestische zang van de baritonsolist Ard Kamphuis en van ons mannenkoor. Terwijl het op tv meer leek op een popconcert, hoorde je in Geesteren en Vroomshoop de ingetogen pianoklanken van dirigent Gezinus Veldman.

Voor de 21e keer in Vroomshoop en voor de 6e keer in Geesteren vertolkten wij in deze lijdensweek voor Pasen met zang en muziek het sterven en de opstanding van Christus. De Passiestonde begon met het Dona nobis pacem, gevolgd door een Kyrie. Een terugkerend element in het programma was een gedicht van Henriëtte Roland Holst, op muziek gezet door Gezinus Veldman: Dit ene weten wij. De negro spiritual Where You there werd omlijst met prachtige muziek van Gezinus Veldman.

Halverwege het concert was er een indrukwekkende stilte, voorafgegaan door In Manus Tuas Pater (in Uw handen beveel ik mijn geest). Adembenemend was daarna de vertolking van Ard Kamphuis van Nearer my God to Thee. De Passiestondes eindigden met een krachtig gezonden Sanctus van Th. Verhey.

Voorstelling 11 en 12 van De Winterkraaien

Het lijkt wel een never ending story, het verhaal van De Winterkraaien. Want op 8 en 9 februari werkten wij mee aan alweer de 11e en 12e voorstelling, deze keer weer in theater Het Punt te Vroomshoop. De vier voorstellingen in de Voorveghter en de acht in Het Punt trokken samen al bijna 4000 bezoekers, een ongekend succes.

Onze dirigent leidde ons mannenkoor, solist Nanco de Vries en bugelist Geerhard Abma succesvol door de voorstelling, en vertelster Thea Kroese wist opnieuw de zaal muisstil te krijgen. De fraaie filmbeelden met de voice-over van ons koorlid Henk Nieboer ondersteunden en versterkten het karakter van de voorstelling. Deze combinatie van zang, muziek, film en voordracht blijkt velen bijzonder aan te spreken.

De aanhoudende belangstelling is voor de organiserende Stichting Levend Vroomshoop aanleiding om weer een nieuwe wachtlijst aan te leggen voor mogelijk 1 of 2 voorstellingen in het najaar 2018.  Al meer dan 200 belangstellenden hebben zich daarvoor gemeld. Wie ook een voorstelling wil meemaken en beleven, kan mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of bellen naar 0546-642191. De entreeprijs is € 18,50 incl. een fraai programmaboekje van 24 pagina’s. Ook het boek ‘De Winterkraaien’ kunt u op die manier bestellen en kost € 12,00.

Een kleine impressie: https://youtu.be/qrQsaW6PTbY

 

Meer dan 1000 bezoekers bij Nieuwjaarsconcerten in Den Ham en Vriezenveen

De beide Nieuwjaarsconcerten in Den Ham en Vriezenveen trokken samen meer dan 1000 bezoekers. Dat had vast ook te maken met de aanwezigheid van ons projectkoor, Het Groot Twenterands Vrouwenkoor. Daar zijn we blij mee, en trots op.

Na ons Nieuwjaarsconcert in Den Ham op 13 januari besloten we, gezien de grote belangstelling daar, op 26 januari op herhaling te gaan in Vriezenveen. En ook bij de Grote Kerk stonden de bezoekers vóór zeven uur al aan de kerkdeuren te rammelen. Toen de kassadames een kwartier vroeger dan de bedoeling was de deuren openden was het net of er een lawine over hen heen kwam: de bezoekers golfden binnen. De volgende opgave was hen nog even uit de kerkzaal zélf te houden, waar ons koor de zingende opkomst nog repeteerde; dat lukte maar ten dele. Maar eindelijk mocht iedereen de kerk in en al snel keken wij koorleden tegen een volle kerk aan, en ook de galerijen waren flink bezet.

Nadat onze welbespraakte voorzitter de avond had geopend, startten we, geheel volgens de traditie met De Zegenbede. Aansluitend stond een nieuw lied op het programma: het breed gezongen Lied voor de hulpelozen. Nóg breder en nóg machtiger klonk daarna het bekende Grote God wij loven U, samen met het Groot Twenterands Vrouwenkoor. Ook een orkaan van geluid was het Kyrie-Gloria, dat zelfs achtstemmig door de kerkzaal klonk.

Onze eigen koorsolist Albert Wessels had een belangrijk aandeel in dit concert, evenals het trompetduo Arjan en Edith Post. De begeleiding door dirigent Gezinus Veldman was zoals altijd weer van hoge kwaliteit.

Het Vrouwenkoor, ook in Vriezenveen massaal aanwezig, had een eigen stuk ingestudeerd, namelijk This is my song van Abba-zanger Benny Anderson. Gelukkig mochten we als mannen ook nog een deel voor onze rekening nemen. Ook in The linden tree vervulden de dames een belangrijke rol.

De mooie muzikale avond eindigde feestelijk met Sierra Madre en Heal the world van Michael Jackson. En ook in Vriezenveen vlogen de complimenten ons na afloop om de oren. Dus wie weet tot een volgende keer!

We gaan op herhaling in Vriezenveen

 

 

 

 

 

 

 

Ons Nieuwjaarsconcert op zaterdag 13 januari in de Hervormde kerk te Den Ham was compleet uitverkocht, met ruim meer dan 600 bezoekers. Dat kwam ongetwijfeld ook, omdat we werden vergezeld door een projectkoor van bijna 150 zingende dames, dat we nogal ambitieus het Groot Twenterands Vrouwenkoor hebben genoemd. En dat is maar goed ook, want we hebben besloten met het Nieuwjaarsconcert op herhaling te gaan en wel op vrijdagavond 26 januari in de Grote kerk te Vriezenveen. Ook deze locatie leent zich uitstekend om zo’n groot koor onder te brengen, en bovendien is een flink deel van het Vrouwenkoor afkomstig uit Vriezenveen. Redenen genoeg ook daar dit concert te laten klinken.

Het concert in Vriezenveen begint op 26 januari om 20.00 uur. Kaarten vooraf kopen is niet nodig, u kunt gewoon bij de ingang betalen. De entreeprijs bedraagt € 10,-, kinderen tot 12 jaar € 5,-. Daar ontvangen de bezoekers ook het programmaboekje. Reserveren mag trouwens ook door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of te bellen met 0546-642191. 

Het Nieuwjaarsconcert in Den Ham was voor meer dan 600 bezoekers weer een feest op mee te maken. De zangers en zangeressen schotelden het talrijke publiek een prachtig concert voor. Onder leiding van dirigent Gezinus Veldman en met medewerking van het trompetduo Arjan en Edith Post en koorsolist Albert Wessels kwam een breed repertoire langs, zoals een bijzondere versie van ‘Grote God wij loven U’, maar ook het Zigeunerkoor en het Slavenkoor van Verdi. Ook ontroerende liederen zoals ‘Give me my song’ van de oud-Abba muzikant Benny Anderson en ‘The Linden Tree’, bekend van Tom Parker stonden op het programma. Het concert werd feestelijk afgesloten met ‘Sierra Madre’ en ‘Heal the world’ van Michael Jackson.