CMK_banner_02.jpg

Concerten

Machtig en krachtig

Programma DalfsenMachtig en krachtig. Zo klonk het concert van het Oost-Nederlands Mannenkoor op zaterdagavond 5 oktober 2019 in de Grote Kerk te Dalfsen. Daar hadden zich de koorleden verzameld van het organiserende Ommer Mannenkoor, het Hoogeveens Chr. Mannenkoor en en Chr. Mannenkoor Vroomshoop. Bij elkaar en door elkaar, samen één groot Oost-Nederlands koor vormend van maar liefst 180 stemmen.

De vele toeschouwers konden genieten van een gevarieerd programma, waarbij Frank Kaman een belangrijke rol vervulde als organist, en Gezinus Veldman zoals altijd de muzikale leiding had en bovendien weer wonderbaarlijke klanken uit zijn (elektrische) piano toverde.

Het programma ging van start met het strak en krachtig gezongen Te Deum Laudamus. In het eerste blokje had het bekende Jesus bleibet meine Freude van Bach een plaats, dat in combinatie met het orgelspel van Frank Kaman prachtig klonk. Ongeveer halverwege het programma was voor het eerst een Ruandees lied te horen, een primeur voor Dalfsen: Ntawundi wasa na Yesu. De dirigent was zo enthousiast dat hij het koor dit lied zelfs twee keer liet zingen. Dit blokje werd afgesloten met de negro spiritual Great Day. Daarna lieten Frank Kaman en Gezinus Veldman samen hun virtuoze spel horen in een stuk van Mozart en bekend geworden door Tom Parker en Vicky Brown: Stay with me till the morning.

Koor in actie (foto Mannus Rozemuller)In het volgende blokje was het soepel gezongen Quand le soleil dit bonjour aux montagnes te horen, een songfestivalliedje van Lucille Star met een Franse en Engelse tekst. Het concert eindigde met het machtige Dank sei Dir Herr van G.F. Händel. 

Nadat de voorzitter van het Hoogeveense koor, Adri van der Weyde, organist, dirigent, koster én publiek had bedankt en bloemen had uitgereikt, volgde nog een mooie toegift die eindigde met het van oorsprong Schotse afscheidslied For auld lang syne, dat ook door het publiek werd meegezongen. 

Ook dit muziekfeest was daarmee weer achter de rug. Het Chr. Mannenkoor Vroomshoop gaat zich nu voorbereiden op een volgend evenement: de derde uitvoering van Droom de dag. een muzikale vertelling gebaseerd op de sage van de Groene Jager. We hopen dan iedereen te treffen op vrijdagavond 15 november in kerkelijk centrum Irene te Vroomshoop.

Droom de dag!

droom de dag'Droom de dag!' Dat was de toepasselijke titel van de muzikale vertelling over de sage van de Groene Jager. Op midzomeravond (nou ja, bijna dan) mochten we met ons mannenkoor meewerken aan deze productie, die op stapel was gezet door de Stichting MidzomerAvond in Den Ham. En wij niet alleen, ook een kinderkoor, gevormd uit (klein)kinderen van onze koorleden, liet luidkeels van zich horen in 'dat prachtige land' rondom Den Ham.

Onze koorsolist Albert Wessels vervulde met verve de rol van Joncker Arent en ons koorlid Zweitze Hofman kleurde met zijn donkere stem de kasteelheer Evert van Essen. De zusters Rianne Seigers-Bosch en Erika Lambers-Bosch vertolkten vol overgave de rollen van Gisela en Jolande, en Hammenaar Auke Koops van 't Jagt bleek in de wieg gelegd voor de rol van de bisschop van Utrecht. 

Jeroen Ardesch zorgde voor de muzikale begeleiding op trombone, samen met onze dirigent Gezinus Veldman op vleugel, die ook de artistieke leiding van dit gehele project had en alle muziek voor deze productie schreef.
Ten slotte moet natuurlijk worden genoemd dichteres en schrijfster Marga Kool, die als librettist en verteller alle teksten voor haar rekening nam. Teksten die door hun ogenschijnlijke eenvoud uitblonken door schoonheid.

Zaterdagavond 22 juni 2019 kwam 'Droom de dag' volledig tot zijn recht in twee voorstellingen, die beide keren bijzonder veel publiek trokken, op deze bijna langste dag van het jaar: "Droom de dag, dat het licht het wint, als alle deuren voor je open gaan!"

Rijke traditie van Passiestonden voortgezet

Passiestonde 2019“We begrijpen dat er bij de Passiestonden na afloop niet wordt geapplaudisseerd. We hadden het graag gedaan, want we vonden het bijzonder mooi”, verzuchtte een van de bezoekers van de Passiestonde in Geesteren.

Enkele honderden belangstellenden bezochten onze Passiestonden, afgelopen woensdag in de R.K. kerk Sint Pancratius te Geesteren, en de dag erna in kerkelijk centrum Het Anker te Vroomshoop. De klank van de mannenzang, het verfijnde pianospel van dirigent Gezinus Veldman, en de melodieuze tonen van de dwarsfluit, bespeeld door Hilde Drees zorgden ervoor dat de bezoekers een uur lang prachtige passiemuziek te horen kregen. 

In de loop der jaren hebben we met deze concerten een rijke historie opgebouwd, want het was alweer de 22e keer in Vroomshoop en de 7e keer in Geesteren dat een Passiestonde werd uitgevoerd.

Deze keer waren ‘Midden in de dood het leven’ op muziek van Gezinus Veldman, een deel van de ‘Messe no. 5’ van Charles Gounod, en ‘Nader mijn God bij U’ opvallende elementen in dit uur. Halverwege het concert is er altijd een indrukwekkende stilte, voorafgegaan door 'In Manus Tuas Pater' . De Passiestondes eindigden met een krachtig gezongen ‘Non nobis Domine’ van Dwight Gustafson.

Weer twee volle zalen voor De Winterkraaien

De Winterkraaien blijven maar publiek trekken. Ook de 15e en 16e voorstelling van De Winterkraaien, afgelopen donderdag en vrijdag in de theaterzaal van Het Punt in Vroomshoop, waren weer volledig uitverkocht. Meer dan 5000 mensen bezochten al de voorstellingen. En ons mannenkoor mocht er al die 16 keer zijn muzikale steentje aan bijdragen.

En ook deze keer waren veel mensen gegrepen door deze anderhalf uur durende, melancholieke theatervoorstelling. Het verhaal over het veenvolk van vroeger, hun zwoegen in het veen, het armoedige bestaan, is voor velen uit deze veenstreek nog heel herkenbaar en voelbaar.

De combinatie van weemoedige filmbeelden, bijpassende muziek van de hand van componist en dirigent Gezinus Veldman, en de aangrijpende vertellingen door Thea Kroese in het dialect, trekt een heel breed publiek. Samen met ons koor en de solisten Geerhard Abma op bugel en baritonzanger Hans de Vries ontstaat steeds een bijzondere, muzikale avond.

Komt er een 17e voorstelling? De organiserende stichting Levend Vroomshoop gaat daar pas toe over wanneer de belangstelling aanhoudt. Wie geïnteresseerd is kan zich daarom beter nu al (vrijblijvend) op de nieuwe wachtlijst laten plaatsen. Hoe meer aanmeldingen, hoe meer kans dat er een volgende keer komt. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 0546-642191. 

Volop Verdi bij Nieuwjaarsconcert

programmaboekjeHet concert van het Chr. Mannenkoor Vroomshoop eindigde zaterdagavond 12 januari 2019 spectaculair, waarbij volop muziek en zang van de Italiaanse componist Guiseppe Verdi door de goedgevulde hervormde kerk in Den Ham schalde. De tenor Reza Ranjazmay haalde alles uit de kast bij zijn vertolking van ‘La Donna e mobile’. En zowel het ‘Slavenkoor’ als het ‘Zigeunerkoor’ klonken ook mooi uit de monden van ons mannenkoor. Nog meer opera was te horen in een geweldig duet van Reza samen met onze eigen baritonzanger Albert Wessels, als ze de ‘Parelvissers’ van Bizet bezingen.

Zo explosief het concert eindigde, zo ingetogen begon het. Na de gebruikelijke opkomst waarbij de koorleden al wandelend naar het podium de bezoekers 'Een voorspoedig nieuwjaar' wensen, opende voorzitter John de Vries het concert waarbij hij het overlijden van de echtgenote van een van onze koorleden memoreerde, nadat ze onwel was geworden tijdens ons benefietconcert in Papendrecht. De 'Zegenbede’ klonk daarna nog intenser, en dat gold ook voor bijvoorbeeld het ‘Lied voor de hulpelozen’. 

Het nieuw ingestudeerde stuk ‘Prayer of the children’ bezingt het leed van kinderen tijdens de burgeroorlog in Joegoslavië, maar geldt voor alle kinderen in de wereld: "Reaching hands, with nothing to hold on to, but hope for a better day. Crying Jesus: help me!"

Het lied ‘Give me my song’ van Abba-zanger Benny Anderson, de lieftallige ‘Ännchen van Tharau’ en het melodieuze Songfestivallied ‘Quand le soleil’ van Lucille Star bracht het concert terug naar de opera’s, waar ter inleiding daarvan dirigent Gezinus Veldman nog de spetterende pianosolo ‘Kaiser-Walzer fantasie’ liet horen.

Bezoekers en koor hebben samen weer genoten van een fantastisch Nieuwjaarsconcert.