CMK_banner_02.jpg

Concerten

Rijke traditie van Passiestonden voortgezet

Passiestonde 2019“We begrijpen dat er bij de Passiestonden na afloop niet wordt geapplaudisseerd. We hadden het graag gedaan, want we vonden het bijzonder mooi”, verzuchtte een van de bezoekers van de Passiestonde in Geesteren.

Enkele honderden belangstellenden bezochten onze Passiestonden, afgelopen woensdag in de R.K. kerk Sint Pancratius te Geesteren, en de dag erna in kerkelijk centrum Het Anker te Vroomshoop. De klank van de mannenzang, het verfijnde pianospel van dirigent Gezinus Veldman, en de melodieuze tonen van de dwarsfluit, bespeeld door Hilde Drees zorgden ervoor dat de bezoekers een uur lang prachtige passiemuziek te horen kregen. 

In de loop der jaren hebben we met deze concerten een rijke historie opgebouwd, want het was alweer de 22e keer in Vroomshoop en de 7e keer in Geesteren dat een Passiestonde werd uitgevoerd.

Deze keer waren ‘Midden in de dood het leven’ op muziek van Gezinus Veldman, een deel van de ‘Messe no. 5’ van Charles Gounod, en ‘Nader mijn God bij U’ opvallende elementen in dit uur. Halverwege het concert is er altijd een indrukwekkende stilte, voorafgegaan door 'In Manus Tuas Pater' . De Passiestondes eindigden met een krachtig gezongen ‘Non nobis Domine’ van Dwight Gustafson.

Weer twee volle zalen voor De Winterkraaien

De Winterkraaien blijven maar publiek trekken. Ook de 15e en 16e voorstelling van De Winterkraaien, afgelopen donderdag en vrijdag in de theaterzaal van Het Punt in Vroomshoop, waren weer volledig uitverkocht. Meer dan 5000 mensen bezochten al de voorstellingen. En ons mannenkoor mocht er al die 16 keer zijn muzikale steentje aan bijdragen.

En ook deze keer waren veel mensen gegrepen door deze anderhalf uur durende, melancholieke theatervoorstelling. Het verhaal over het veenvolk van vroeger, hun zwoegen in het veen, het armoedige bestaan, is voor velen uit deze veenstreek nog heel herkenbaar en voelbaar.

De combinatie van weemoedige filmbeelden, bijpassende muziek van de hand van componist en dirigent Gezinus Veldman, en de aangrijpende vertellingen door Thea Kroese in het dialect, trekt een heel breed publiek. Samen met ons koor en de solisten Geerhard Abma op bugel en baritonzanger Hans de Vries ontstaat steeds een bijzondere, muzikale avond.

Komt er een 17e voorstelling? De organiserende stichting Levend Vroomshoop gaat daar pas toe over wanneer de belangstelling aanhoudt. Wie geïnteresseerd is kan zich daarom beter nu al (vrijblijvend) op de nieuwe wachtlijst laten plaatsen. Hoe meer aanmeldingen, hoe meer kans dat er een volgende keer komt. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 0546-642191. 

Volop Verdi bij Nieuwjaarsconcert

programmaboekjeHet concert van het Chr. Mannenkoor Vroomshoop eindigde zaterdagavond 12 januari 2019 spectaculair, waarbij volop muziek en zang van de Italiaanse componist Guiseppe Verdi door de goedgevulde hervormde kerk in Den Ham schalde. De tenor Reza Ranjazmay haalde alles uit de kast bij zijn vertolking van ‘La Donna e mobile’. En zowel het ‘Slavenkoor’ als het ‘Zigeunerkoor’ klonken ook mooi uit de monden van ons mannenkoor. Nog meer opera was te horen in een geweldig duet van Reza samen met onze eigen baritonzanger Albert Wessels, als ze de ‘Parelvissers’ van Bizet bezingen.

Zo explosief het concert eindigde, zo ingetogen begon het. Na de gebruikelijke opkomst waarbij de koorleden al wandelend naar het podium de bezoekers 'Een voorspoedig nieuwjaar' wensen, opende voorzitter John de Vries het concert waarbij hij het overlijden van de echtgenote van een van onze koorleden memoreerde, nadat ze onwel was geworden tijdens ons benefietconcert in Papendrecht. De 'Zegenbede’ klonk daarna nog intenser, en dat gold ook voor bijvoorbeeld het ‘Lied voor de hulpelozen’. 

Het nieuw ingestudeerde stuk ‘Prayer of the children’ bezingt het leed van kinderen tijdens de burgeroorlog in Joegoslavië, maar geldt voor alle kinderen in de wereld: "Reaching hands, with nothing to hold on to, but hope for a better day. Crying Jesus: help me!"

Het lied ‘Give me my song’ van Abba-zanger Benny Anderson, de lieftallige ‘Ännchen van Tharau’ en het melodieuze Songfestivallied ‘Quand le soleil’ van Lucille Star bracht het concert terug naar de opera’s, waar ter inleiding daarvan dirigent Gezinus Veldman nog de spetterende pianosolo ‘Kaiser-Walzer fantasie’ liet horen.

Bezoekers en koor hebben samen weer genoten van een fantastisch Nieuwjaarsconcert.

Kerstconcert terug in Vroomshoop

Kerstconcert 2018Al flink wat jaren gaf het Chr. Mannenkoor Vroomshoop zijn kerstconcert in de hervormde kerk in Daarle. Een mooie, knusse kerk met een goede akoestiek. Maar nadat een einde gekomen was aan de gezamenlijke kerstconcerten van een aantal koren in Vroomshoop samen met de Hamonie, ontstond de behoefte ook weer eens een kerstconcert in de eigen plaats te geven. Na geslaagde uitstapjes met kerstconcerten in Den Ham en Vriezenveen (samen met een groot vrouwenprojectkoor), was het dan eindelijk weer eens zover, een Kerstconcert in de thuisbasis, het kerkelijk centrum Irene. Wat niet wil zeggen dat daarmee Daarle van de kaart is, integendeel, we hopen daar zeker weer terug te komen.

In een goedgevulde kerkzaal ging het concert meteen stevig van start met 'Te Deum Laudamus' en 'Liefde van God'. De toon was gezet! Dat het ook melodieus kan bleek wel uit volgende nummers zoals 'All is well' en 'Still a Bach Christmas'. Onze koorsolist Albert Wessels was bijzonder goed op dreef, en panfluitiste Maartje van Middelkoop verraste iedereen toen bleek dat ze ook geweldig mooi kan zingen! Samen met dirigent Gezinus Veldman, die weer liet blijken dat hij een virtuoos op de vleugel is, ontstonden fraaie composities. Het koor liet ondertussen van zich horen in snelle én langzame nummers zoals 'Echo carol', 'Little drummerboy' en 'Go tell it on the mountain'

Het concert eindigde stijlvol met 'Christmastime is here', 'El nacimiento' en 'Cantique de Noël'.  Na het bedankwoord van voorzitter John de Vries klonk uiteraard nog, terwijl de klokken beierden, in het gedempte licht het 'Stille Nacht'.

We hebben als koor weer mogen genieten van een mooi concert, en we hopen natuurlijk dat de toeschouwers dat ook vonden. Wat ons betreft graag tot ziens op ons Nieuwjaarsconcert op zaterdag 12 januari in onze tweede thuisbasis, de hervormde kerk in Den Ham!  

Benefietconcert in Papendrecht vol emoties

Zaterdagmiddag 8 december vertrokken we met twee bussen uit Vroomshoop en Den Ham, op weg naar Papendrecht, om daar samen met de mannenkoren uit Hoogeveen en Ommen bij te dragen aan een benefietconcert, onder de gezamenlijke vlag van het Oost-Nederlands Mannenkoor. De organisatie was in handen van de stichting Inspire2liveMusic, die geld inzamelt voor kankerbestrijding. Het projectkoor van de stichting heeft dan ook als motto 'muziek tegen kanker'.

logo Oost-Nederlands MannenkoorDit projectkoor en ons Oost-Nederlands Mannenkoor brachten voor een propvolle kerkzaal een afwisselend kerstconcert waaraan ook coryfeeën als bariton Marco Bakker en sopraan Annelies Schep deelnamen. Ook het bekende duo Arjan en Edith Post liet de trompetten schallen en onze dirigent Gezinus Veldman dirigeerde niet alleen ons koor, maar begeleidde op de vleugel ook het andere koor en de solisten. Bovendien gaf hij een sprankelende solo ten beste. De opbrengst voor het goede doel bleek € 15.000 euro te bedragen, een fantastisch bedrag. Organiserend dirigent Peter Overduin was daar dan ook bijzonder blij mee. 

Jammer was dat het concert een vol uur uitliep, waardoor we veel later dan gepland weer terug in het oosten des lands waren. Maar de grote domper was toch wel, dat de meegereisde echtgenote van een van onze koorleden halverwege het concert met spoed moest worden opgenomen in het Erasmus-ziekenhuis in Rotterdam, waar ze diezelfde nacht een zware operatie moest ondergaan. Gelukkig gaat het volgens de laatste berichten naar omstandigheden goed met haar. 

We gaan nu vooruitkijken naar ons eigen Kerstconcert, op zaterdag 15 december in kerkelijk centrum Irene te Vroomshoop. Daaraan werken mee Noortje van Middelkoop op de panfluit, en onze eigen koorsolist, bariton Albert Wessels. Kaarten kosten in de voorverkoop € 10,- en zijn o.a. verkrijgbaar bij de Bruna in Vroomshoop en de Readshop in Den Ham.