CMK_banner_01.jpg

Machtig en krachtig

Programma DalfsenMachtig en krachtig. Zo klonk het concert van het Oost-Nederlands Mannenkoor op zaterdagavond 5 oktober 2019 in de Grote Kerk te Dalfsen. Daar hadden zich de koorleden verzameld van het organiserende Ommer Mannenkoor, het Hoogeveens Chr. Mannenkoor en en Chr. Mannenkoor Vroomshoop. Bij elkaar en door elkaar, samen één groot Oost-Nederlands koor vormend van maar liefst 180 stemmen.

De vele toeschouwers konden genieten van een gevarieerd programma, waarbij Frank Kaman een belangrijke rol vervulde als organist, en Gezinus Veldman zoals altijd de muzikale leiding had en bovendien weer wonderbaarlijke klanken uit zijn (elektrische) piano toverde.

Het programma ging van start met het strak en krachtig gezongen Te Deum Laudamus. In het eerste blokje had het bekende Jesus bleibet meine Freude van Bach een plaats, dat in combinatie met het orgelspel van Frank Kaman prachtig klonk. Ongeveer halverwege het programma was voor het eerst een Ruandees lied te horen, een primeur voor Dalfsen: Ntawundi wasa na Yesu. De dirigent was zo enthousiast dat hij het koor dit lied zelfs twee keer liet zingen. Dit blokje werd afgesloten met de negro spiritual Great Day. Daarna lieten Frank Kaman en Gezinus Veldman samen hun virtuoze spel horen in een stuk van Mozart en bekend geworden door Tom Parker en Vicky Brown: Stay with me till the morning.

Koor in actie (foto Mannus Rozemuller)In het volgende blokje was het soepel gezongen Quand le soleil dit bonjour aux montagnes te horen, een songfestivalliedje van Lucille Star met een Franse en Engelse tekst. Het concert eindigde met het machtige Dank sei Dir Herr van G.F. Händel. 

Nadat de voorzitter van het Hoogeveense koor, Adri van der Weyde, organist, dirigent, koster én publiek had bedankt en bloemen had uitgereikt, volgde nog een mooie toegift die eindigde met het van oorsprong Schotse afscheidslied For auld lang syne, dat ook door het publiek werd meegezongen. 

Ook dit muziekfeest was daarmee weer achter de rug. Het Chr. Mannenkoor Vroomshoop gaat zich nu voorbereiden op een volgend evenement: de derde uitvoering van Droom de dag. een muzikale vertelling gebaseerd op de sage van de Groene Jager. We hopen dan iedereen te treffen op vrijdagavond 15 november in kerkelijk centrum Irene te Vroomshoop.