CMK_banner_02.jpg

Laatste nieuws

We hebben als koor heel veel plezier beleefd aan ons Zomeravondconcert met de solisten sopraan Francis van Broekhuizen, slagwerker Obed Redder en onze koorsolist Albert Wessels. Maar de volgende uitdaging wacht al weer. Samen met onze dirigent Gezinus Veldman zijn we op weg naar vier voorstellingen van de theaterproductie 'Steen voor Steen', waar we op verzoek van de Stichting Levend Vroomshoop onze bijdrage aan gaan leveren.

Behalve ons koor werkt ook mee vertelster Thea Kroese, violist Hrayr Ter-Sagsyan, het vocaal ensemble Luxlaudé, spreker Bart-Jan Harmsen, en bariton Albert Wessels.. Alle teksten zijn geschreven door Marga Kool, en alle muziek is gecomponeerd door Gezinus Veldman, die ook de muzikale leiding heeft.

'Steen voor Steen' is te beschouwen als de opvolger van de succesvolle theatervoorstelling 'De Winterkraaien', die liefst 18x werd uitgevoerd. Waar 'De Winterkraaien' vooral het zware leven van de veenarbeiders beschreef, gaat 'Steen voor Steen' meer in op de maatschappelijke ongelijkheid, vroeger en nu. Twee gebroken halve keien blijken na een paar generaties toch op elkaar te passen.

Net als bij De Winterkraaien is de Stichting Levend Vroomshoop de organisator. Deze stichting heeft vier avonden in de theaterzaal van Het Punt te Vroomshoop gereserveerd, te weten vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober, evenals vrijdag 14 oktober en zaterdag 15 oktober. Kaarten zijn nu al te reserveren door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of te bellen met secretaris Klaas Dragt, 0546-642191. De kaarten kosten € 18,50 incl. programmaboekje.

Ons Nieuwjaarsconcert ging niet door, maar in plaats daarvan houden we nu een Zomeravondconcert op vrijdag 17 juni in de hervormde kerk in Den Ham. Het anderhalf uur durende concert begint om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.15 uur.

Niemand minder dan de landelijk bekende sopraan Francis van Broekhuizen is deze keer te gast. Ze schitterde in vele opera’s en wie kent haar niet van programma’s als De Slimste Mens en De Verraders, of als vaste gast in de ‘5 uurshow’ van SBS6. In ‘De ochtend van 4’ bij Margriet Vroomans heeft ze op maandagochtend op NPO4 haar eigen rubriek. Ze zingt tijdens het Zomeravondconcert ongetwijfeld een van haar lievelingsliederen uit The Sound of Music, waarin ze de rol van moeder-overste vervulde: ‘Climb ev'ry mountain!’

Ook Obed Redder op slagwerk (spelend bij het top-slagwerkensemble SDG Ommen) is van de partij, evenals bariton Albert Wessels, de solist van ons koor.
Gezinus Veldman, pianist en de dirigent van het koor, zorgde weer voor een boeiend programma, waarbij het genieten is van mooie muziek en gevarieerde koorzang. Een kleine greep uit het programma:

‘Zee’ van Toon Hermans,  ‘Jesus bleibet meine Freude’ van J.S. Bach, het bekende songfestivallied ‘Ein bisschen Frieden’, ‘Give me my song’ van ABBA-zanger Benny Anderson, ‘Bridge over troubled water’ van Paul Simon, het jazzy nummer ‘Just a closer walk with Thee’, en als afsluiting ‘Dit prachtige land’ uit de muzikale vertelling ‘Droom de dag’ over de sage van de Groene Jager.

HET CONCERT IS INMIDDELS UITVERKOCHT.

Donderdagavond konden we weer weer een normale ledenvergadering houden in kerkelijk centrum Irene. Zo’n 70 koorleden bezochten deze 71e ledenvergadering.
De vergadering verliep geolied onder de leiding van voorzitter Niek Kop. De financiën waren goed op orde en de bestuursleden Klaas Dragt, Herm Nieuwlaar, Rien van der Veen en Gert Staarman werden bij acclamatie herbenoemd.

Aan het eind van de vergadering werden drie jubilarissen gehuldigd. John de Vries, Guus Kempe en Hans Nieboer waren alle drie 25 jaar lid. 1e tenor John was eerder 10 jaar voorzitter, 2e bas Guus was nauw betrokken bij de keuze voor het nieuwe kostuum waarin het koor zich dit jaar heeft gestoken. En 1e tenor Hans Nieboer was actief als PR-man en de schrijver van het jubileumboek ‘De toon maakt de muziek.’  

Daar waar de twee voorgaande jaren sterk beperkt werden door het coronavirus, kent het mannenkoor dit jaar weer een druk programma. Nadat in de week voor Pasen al twee mooie Passiestonden werden uitgevoerd in Geesteren en Vroomshoop, staat nu een Zomeravondconcert op de agenda, en wel op vrijdag 17 juni in de hervormde kerk te Den Ham. Dan is niemand minder dan de landelijk bekende sopraan Francis van Broekhuizen te gast. Operazangeres Francis is ook bekend van diverse tv-programma’s zoals ‘De Slimste Mens’, en van de musical ‘Sound of Music.’ Onder leiding van pianist en dirigent Gezinus Veldman werken ook slagwerker Obed Redder uit Ommen en koorsolist Albert Wessels mee aan dit concert.

En vanaf 30 september gaat het koor meewerken aan de theaterproductie ‘Steen voor Steen’, een initiatief van de Stichting Levend Vroomshoop, en te zien als de opvolger van ‘De Winterkraaien’. Op 16 december rondt het koor het jaar 2022 af met een kerstconcert in Vroomshoop

Op de foto v.l.n.r.: John de Vries, Guus Kempe, en Martha en Hans Nieboer.

Rien Lergner was vele jaren werkzaam als leraar in het onderwijs en is inmiddels gepensioneerd. In een zoektocht naar een andere woonomgeving kwam hij met zijn vrouw terecht in het kleine dorp Den Ham. Een hoofdrol in zijn leven speelt, steeds maar weer, zingen! Hij kan gewoonweg niet zonder.

Rien is lid geweest van twee gemengde koren. Heeft als leadzanger gezongen in een koor. Is al 12 jaar nauw betrokken bij een reiskoor met de welluidende naam “Holland Zingt”. Dit koor heeft de roots ook in de Hoeksewaard. Een koor dat vooral concertreizen maakt in binnen- en buitenland. Rien is en blijft als reisleider verantwoordelijk voor de organisatie van die reizen.

Maar als je dan in een andere woonomgeving verzeild raakt en alleen nog maar je eigen reiskoor overblijft, kan het haast niet anders dan dat het zingen in de omgeving van Den Ham toch begint te trekken. Eerst werd Rien gevraagd om met drie andere gemeenteleden bij zondagse diensten in de Hervormde Kerk voorin de kerk te zingen. Het was 'coronatijd'. Gemeentezang was niet toegestaan. Vandaar een groepje 'voorzangers' in de kerk.

En als je daar dan aan begint, wordt er al snel aan je getrokken, om lid te worden van verschillende koren. Rien heeft repetitie-avonden meegemaakt bij diverse koren in de omgeving, waaronder het Hardenbergs Christelijk Mannenkoor. Uiteindelijk koos hij voor twee koren: het gemengde koor “Cantate Deo” in Den Ham en het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop.

De keus voor ons Vroomshoopse mannenkoor werd ingegeven door het brede repertoire.  Maar even belangrijk voor hem is de geweldige manier waarop dirigent en pianist Gezinus Veldman het koor inspireert. De ontspannen aanpak en omgang met het koor is fantastisch. Rien heeft grote bewondering voor de manier waarop Gezinus dirigent is: pianospelen met de ene hand en met de andere hand dirigeren en dat allemaal staande! Hoe krijg je het voor elkaar. Uniek! Maar ook het - tussen de kooroefeningen door - even diverse muziekstijlen produceren op de piano, wordt als heel verrijkend ervaren.

En de goede sfeer in het koor en de gemakkelijke omgang tijdens de pauze met andere koorleden maken natuurlijk de keus voor ons koor vanzelfsprekend. Rien geniet nog maar lang van je bewuste keuze!!